Hoe is het toch mogelijk dat zo’n leuk, mooi en bijzonder krielras zo weinig aanhangers heeft. De Houdankrielen behoren jammer genoeg tot de zeldzaamheden in de wereld, en waarom vragen we ons af; het heeft alles wat een sportfokker zoekt. Het is een makkelijk te fokken vitaal ras met uitstekende eigenschappen. Verder is de Houdankriel een perfecte verkleining van de grote Houdan. Dit is in eerste instantie ook weer het werk van de Engelse fokkers, maar het huidige hoge niveau danken we echter weer aan onze Duitse fokkersvrienden. Houdankrielen zijn niet echt geschikt voor vrije uitloop. Om mooie dieren op de shows te brengen moeten ze in droge rennen gehouden worden. Ook het aanbieden van drinkwater verdient enige aandacht, daar anders de kuif en baard snel vervuilen. Het trachten om dieren te fokken met niet te overdreven grote kuif en baard helpt ook, en komt het originele type ten goede.
houdankrielhaan
Houdankrielhen
HISTORIE.
De Houdankrielen zijn in Engeland gecreëerd uit klein gebleven grote Houdans, en hier is iedereen het gelukkig mee eens. Volgens de Nederlandse standaard gebeurde dat door kruisingen met roodporselein Sussex krielen en Ancona krielen. Maar over de rassen die aan de bakermat hebben gestaan, verschillen ze nog al van mening in Engeland. Dat is niet vreemd, want vaak zijn verschillende fokkers via verschillende wegen opzoek naar het zelfde resultaat. We mogen wel stellen dat het eindresultaat geslaagd is; zelf de schedelknobel waar de kuif op staat, is bij de krielen aanwezig.
VOORKOMEN.
Het voorkomen van de Houdankriel is gelijk aan de grote Houdan en dan echt in een dwerg-uitvoering. Het ideale gewicht is 875 tot 975 gram voor de haan en 800 tot 900 gram voor de hen. De kuif willen we niet te groot zien en het liefst iets naar achter geplaatst; dit ook in verband met het betere zicht wat de dieren dan hebben. Dit komt vanzelfsprekend ook de voedselopname zeer ten goede. We ringen de Houdankriel hanen met 15 mm en hennen met 14 mm.
KLEUR.
Houdan krielen zijn in Nederland erkend in zwart-bont, parelgrijs en wit. Bij de zwart-bonte kleur geldt net als bij de grote Houdans dat bij het ouder worden de dieren steeds lichter worden, dus te donkere jonge dieren zijn het waardevolst om als oud dier te showen.
HET NUT
De Houdankriel legt voor een kriel grote witte eieren met een gemiddeld gewicht van 40 gram . Ook het aantal eieren mag er wezen. Het is een ras wat alles heeft voor de liefhebber van tentoonstellen. Wel altijd - zoals bij alle kuifhoenders - extra alert zijn op luis; regelmatig controleren kan nooit kwaad! Bijkomend voordeel: dieren die veel in handen zijn worden heel vertrouwelijk met de baas.
Maak jouw eigen website met JouwWeb