vleesrassen

crevecoeur

oudste franse ras

deze gracieuze dieren uit de groep van de kuif en baardkuifhoenders vallen vooral op door hun rijke bevedering hun ronde kuif en hun volle baard die laatstebedekt grotendeels het gezicht zodat het verder alleen de

roodgele ogenen de typische hoorntjes kam zichtbaar zijn die kam bestaat uit twee gelijkvormige licht gebogen

en matig grote hoorns idealiter vormen ze een v vormige hoek

de volle bevedering ligt glad op het lichaam de hals is rijkelijk behangen en de staart is heel vol, met brede

goed gebogen sikkels de kleurslagen zijn (zwart) (wit) (parelgrijs) (blauwgezoomd) (koekoek) bij de zwarte crevecoeur zijn ook de loopbenen donker bij de witte lijken ze licht grijsblauw of vleeskleurig. bij hanen van de witte kleurslagbevatten de sierveren soms een vleugje geel

de crevecoeurs wordt in het in 1924 verschenen boek

toutes les poules (alle kippen) als oudste ras van franrijk bestempeld het ras is afkomstig uit het normandische plaatsje crevecoeur maar waaruit het precies is onstaan is. onzeker

het zou afstammen van de italiaanse polvera en in frankrijk al in de 16e eeuw zijn voor gekomen

in frankrijk werden deze kippen aanvankelijk gefokt

om hun smakelijke vlees omdat het ras nogal kwetsbaar was, werd in de 19e eeuw de dorking ingekruisthet resul-

taat daarvan is de huidige crevecoeur de rustige vogels

laten zich goed tam maken. als vleesproducten moeten ze voldoende bewegen hebben maar ze kunnen ook in

beperkte ruimte worden gehouden